• Mart 26, 2022

    Yönetmen: Konosuke Uda
    Stüdyo: Mappa
    Tür: Spor
    Yapım Yılı: 2016 + 2018
    Bölüm Sayısı: 24 + 3
    Anime Puanı: 10/7.5

     
    Bir futbol animesi olan Days, Tsukushi Tsukamoto’nun Seiseki Lisesi’ne başlayıp futbol kulübüne katılmasını konu alıyor. Lakin bu animeyi diğer spor temalı animelerden ayıran özelliği; Tsukamoto’nun diğer animelerdeki gibi güçlü bir karakterin zayıf bir takıma katılmasından ziyade, zayıf bir karakterin güçlüler arasında gösterilen Seiseki’ye katılmasını konu almakta.

    Tsukamoto için zayıf karakter dememiz aslında yanlış olur çünkü azmi dışında “hiçbir” yeteneği yoktur. Orta okul hayatı boyunca arkadaşı olmamış, içine kapanık, çekingen, aşırı iyi niyetliliğinden sürekli özür dileyen birisidir. Liseye başlayacağı zaman tesadüfen sarışın Kazama ile tanışır. Kazama da Seiseki lisesine yeni başlamıştır ve futbol tutkunudur. İyi de bir oyuncudur. Kazama, Tsukamoto’yu yanına alıp halı saha maçına götürür. Tsukamoto “futbol” denen bu şeyden çok etkilenir ve okulun futbol takımına yazılır. Dediğim gibi daha düne kadar ayağına top dahi değmemiştir ve sadece gösterdiği azim sayesinde kulübe girmeyi, kadroya bile alınmayı başarır. 
     

    Days adlı animemiz diğer spor animelerine nazaran daha bir gerçekçi çizgide ilerliyor. Yani Captain Tsubasa’daki gibi über doğaüstü hareketler yok. Anime daha çok severek izlediğim Giant Killing gibi ama o seviyede bir anime değil. Öncelikle spor animesi olmasına karşın maçlar kopuk ilerliyor. Tamam, diğer animelerdeki gibi bir maç üç – beş bölüm sürmüyor ama örneğin; bölüm gol olacak mı diye bitiyor ve ertesi bölüm maç bitmiş, ertesi gün olmuş ve bir flashback tadında golün olup olmadığı bize sunuluyor ki bence bu da yanlış. Daha gerçekçi bir çizgide ilerleyişini ise takdir ettim. Yani Tsukamoto dün başlayıp geleceğin Tsubasa’sı olmuyor. Kazama gibi diğer takım arkadaşları üzerinden de hikaye ilerliyor. Yine de Tsukamoto’ya bir parantez açmak istiyorum. İlerleyen bölümlerde yan karakterlerden birisi şöyle diyordu: Benim on senedir ayağıma top değiyor ve birkaç ay önce futbola başlamış olan çömez bizi geride bırakmak üzere. Şimdi, Tsukamoto’nun yeteneği olabilir, potansiyel sergileyebilir, çok çalışıyor tamam ama ömrünü topa adamış çocukları da pat diye kesip maçlarda bolca forma şansı bulmasını da biraz garipsedim:)

    Animenin çizimlerine gelecek olursam; yapımcı Mappa’ya görünce aklıma derhal harika göz çizimleri ve görseller geldi, yalan değil. Lakin Days adlı animede açıkçası bunlardan pek eser yok. Çizimler kesinlikle kötü değil ama birçok karakterin yüzü bildiğin aynı. Sadece saçları farklı. Üşenmedim ve sizler de görün diye altta bir görsel dahi hazırladım:) Soldaki Kimishita ve sağdaki de Mizuki adlı karakter. 
     
     
    Bir de Tsukamoto’nun yanaklarındaki kırmızı çemberler ne iş? Sevimli olduğu mu belirtilmek istenmiş? Çömez ve küçük oluşu mu lanse edilmek istenmiş anlamadım. Tsukamoto demişken; animede bolca “Seiiiiisekiiiiiiiiiiii Fayyyyytooooooooooo” ve “Sumimasen!!!” kelimelerini bolca duyacaksınız:) Seslendirmeler ve müzikler içinse diyecek fazla bir sözüm yok. Fena değiller. İki açılış ve kapanışa sahip ve kötü olmamakla beraber yeniden dönüp bakılacak bir tarafları da yok. 
     

    Animenin bir de Days: Touin Gakuensen! adında, 2018 yılında yayınlanmış üç bölümlük bir OVA’sı bulunmakta. Bu OVA, animenin sonunda tam başlayacakken biten Seiseki vs. Touin maçını konu almakta. Dolayısıyla yirmi dört bölümlük seriyi bitirirseniz izlemekte fayda var. Akabinde anime elbette yarım bitmekte ve 2018’den bu yana yeni bir içerik de yayınlanmadı. Mangası Ocak 2021’de son bulmuş. Yani yeni bölümlerin gelme potansiyeli var ama ne zaman olur şimdilik bilmiyoruz. Şahsen ben büyük bir heyecanla beklemiyorum ama geldikten sonra elbet bir ara izlerim. 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan