• Ağustos 11, 2022

    Yönetmen: Jouji Furuta
    Stüdyo: Bridge
    Tür: Fantastik, Macera
    Yapım Yılı: 2021
    Bölüm Sayısı: 52
    Anime Puanı: 10/7.5



    Eskiden Shaman King'i Jetix'te izlediğimi hatırlıyorum, bildiğim kadarı ile sadece yarısına kadar Türkçe dublaj yapılıp bırakılmıştı. O günden bugüne herhangi bir dublajı çıkmamış veya altyazılı olarak çevrilmemişti. Taa ki, doğru hatırlıyorsam 2010 yılında bir fansub çevirine kadar. O günden bu güne Shaman King ile ilgili aklımda tek kalan Türkçe dublajındaki “Amidamaru Ruh hali - güç birliği” cümlesi olabilir.

    Yıl 2021'e geldiğinde Shaman King'i Netflix'te Türkçe altyazı olarak izlemeye başladım. (Size önerim, Ingilizceniz var ise Ingilizce olarak izlemeniz. Türkçe altyazı Netflix olmasına rağmen çevirilen cümleleri bazen anlayamıyorsunuz ve birlikte izlediğim kişilere sürekli ne demek istedi burada ya? Diye sormak zorunda kaldım. Belki onlar anlam çıkarabilmiştir düşüncesi ile:) Shaman King'e bu incelemeyi yazmadan önce hangi puanı vereceğime karar vermek oldukça zor oldu. Gerektiğinde izlerken içimden tam 6 vermelik anime dedim, bazı bölümlerinde 8 iyidir dediğim de oldu. Bazen abartıp 3.5 vereceğim galiba da dedim. Gelin hep beraber nedenine bir bakalım.


    Shaman King'in konusuna gelirsek; sıradan bir Shounen gibi başlayıp farklılaşan bir anime. Animedeki herkes Shaman Kralı olmak ister çünkü söylenenlere göre Shaman Kralı istediği tüm dilekleri gerçekleştirebilmektedir. Bazılarının hayali en güçlü olmak, bazılarının ise Dünya'nın dengesini sağlamak. Ana karakterimiz Yoh'un bu turnuvaya katılma amacı ise kafayı hiçbir şeye takmadan rahat bir yaşam sürebilmek. Böyle bir nedeni olduğu için doğal olarak ciddi sebepleri olan insanlar ona karşı geliyor. Shaman King ilk kısımda daha çok Yoh'a odaklansa da 2. kısımda diğer şamanlara odaklandığı için benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Yahu Yoh'tan çok Lyserg'i izledik. Kendisi de öyle sinir bir karakter ki Cehennem'de bile ben bir meleğim diye bağırdığında az daha animeyi kapatacaktım. Bu bitiyor başka şamanlar çıkıyor, o kadar sıkılıyorsunuz ki 3 bölüm zor izleniyor. Shaman King'teki en güçlü şaman olan Hao'yu gösterdiğinde ise gerçekten memnun olduğumu söyleyebilirim. Kendi tarzı, kimseye acımaması gibi konular beni memnun etti. (Sonra araya gene HoroHoro adlı bir shaman giriyor)

    Shaman King'in yeniden yapımını 2001 yapımı ile kıyaslayacak olursak eski yapım mangayı takip etmediği için günümüzde sıradan bir anime olarak geçiyor. Yoh ve arkadaşları en güçlü şaman olan Hao'yu durdurmaya çalışıyor diyebiliriz. Yeniden yapım ise mangayı takip ediyor. Ortada doğru dürüst bir kötü yok. Herkesin kendine göre bir nedeni var. Bu da animeyi tahmin edilemez kılıyor. Yeni Shaman King'in yapamadığı en büyük unsur ise bekleneni bana verememesi. Her ne kadar dediğim gibi iyi ve kötü olayı pek olmasa da Yoh'un Hao ile kapışmasını görmek beni mutlu ederdi. Maalesef böyle bir mevzu yok. Hao'yu bırakın diğer güçlü Şamanlar ile kapışmasını bekliyordum o bile olmadı... (Dragon Ball izlediğinizi düşünün, Goku ile Vegeta'nın kapışmasını hepimiz zamanında izlemek istemişizdir. Bunun yerine Bulma ve ChiChi'nin kapıştığını ve animenin bu şekilde bittiğini hayal edin)

    Animenin çizimleri yeniden yapım Captain Tsubasa'ya oldukça benziyor. Günümüze başarıyla adapte edilmiş, iyi bir iş çıkarılmış. Captain Tsubasa'da üzüldüğüm noktalardan birisi müzikti. Doğru hatırlıyorsam sadece animenin sonunda eski müzik çalıyordu. Shaman King'te de benzer bir durum söz konusu, sadece ilk sezonda bir kere eski Japonca açılış müziğini duyuyorsunuz.


    Yeniden yapım olan Shaman King konusuyla beni tatmin eden, işleniş olarak beni üzen bir anime. Gerektiğinde favorim olan Matamune'yi gördüğümde de mutlu oldum, Lyserg'i gördüğümde hayal kırıklığına uğradım. Shaman King çok sayıda Şaman'ı bir araya getirip hepsini size sevdirmeye çalışan bir yapım. Özellikle sözde ana karakter olan Yoh'tan çok Lyserg, HoroHoro, Ryu, Chocolove, Faust ve Ren'i izleyeceksiniz ve bu durum sizi oldukça üzecek çünkü hiçbiriyle bağ kuramıyorsunuz.

    2021 yapımı olan Shaman King çok çerezlik bir anime, bir bölümde güçsüz olan şamanlar diğer bölümde elime bir kitap aldım Power Up oldum diyor. (Cidden böyle bir olay) Eğer düzgün bir işleniş aramayıp rastgele şamanların kapışmasını izlemeseydik ortaya büyük ihtimal ile unutulamayacak bir yapım çıkardı. 2001'de bu olay farkına varılmış ve bu yüzden mangayı takip etmeyi bıraktılar büyük ihtimalle. Şahsen Shaman King Yeniden yapımının yeniden yapımını görmeyi istiyorum :D Eski anime ile yenisinin ortasında bir yapım olsa büyük ihtimalle benden 9-9.5 civarı bir puan alırdı. Şimdiki hali de kötü değil, ancak potensiyelini kaybedip ortalama olarak kalmış bir anime. Yakın zamanda Shaman King: Flowers adlı yeni bir anime duyuruldu. Bakarsınız bu yazıyı okuduktan sonra animeye başka türden yön verirler :) Bakarsınız Shaman King oyunu da çıkar. One Punch Man'in Demon Slayer'in çıkmış, Shaman King'in ne eksiği var. Çıkarsa da bakarsınız Youtube Kanalım Kuş Bakışı'nda incelemek nasip olur.

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan