• Eylül 19, 2023

    Yönetmen: Lin Hun
    Stüdyo: Samsara Animation Studio
    Tür: Macera, Aksiyon, fantastik
    Yapım Yılı: 2020 - 2023
    Bölüm Sayısı: 3 + 4
    Anime Puanı: 10/9

     
    İncelemeye geçmeden önce Çin’den çıkma animelere karşı bir önyargınız varsa, bunu kapının dışında bırakmanızı şiddetle öneriyorum. Evet hızlı ve harfleri yutuyormuş gibi konuşmaları, ekranın alt üst kısmını kesip siyah bırakmaları ve animelerinin çizimleri birbirine çok benzediğini, ben de biliyorum. Lakin sitemizde de incelmeleri bulunan Link Click ve The King's Avatar çok güzel Çin menşeli animelerdir. Bu yüzden ben artık izlemeye alıştım diyebilirim. Ama siz, “ben alışamam diyorsanız” işte bu anime size ilaç gibi gelecektir. My Hero Academia , Jujutsu Kaisen , Demon Slayer, Chainsaw Man gibi animelerin ‘in dövüş koreografisini ve animasyonlarına bayılıyor musunuz? İşte o zaman bu animeye haksızlık ediyorsunuz. Çünkü Fog Hill of Five Elements hepsini cebinden çıkarır. Abartmıyorum bu konuda. Anime dünyası Wit Stüdyo dışında dövüş kareografisi konusunda baya zayıfladı. Hep üstün körü yapıyorlar. Animasyon kalitesi zaten hak getire, herkes doyuma ulaştık falan diyor da kardeşim Çizimler kötüye gidiyor. 3D CGI bilgisayar çizimleri çoğu zaman Kare bazında 360p’ye düşürüp bulanıklaşmaları da beraberinde getiriyor. Kesin görmüşsünüzdür aksiyon animelerinde, bir bakarsınız anime bir anda bulanıklaşır(sanki internet bağlantınız düşmüş gibi), sebebi paradan kaçmaktır. İşte bu anime bunların hiç birini yapmıyor. İlk sezon 2020’ de 3 bölümcük olmasına rağmen az izlendi. Fakat izleyenler de bayıldı. Bu yüzden firma 2.sezonu 2023’te 4 bölüm olarak bizlere sundu.

    Anime adından da tahmin edeceğiniz üzere 5 element ve canavarların olduğu dünyada geçiyor. Animenin bölüm sayıları kısa olduğu için hikayeden pek bahsetmeyeceğim, lakin hikaye baya iyi. İnsanların pislik yüzlerini gösteren çok sağlam kısımlar eklemişler. Bunun yanı sıra anime ilerledikçe daha da açılıyor. Geçmişi anlatıldıkça hikayenin de kalitesi artmış. Full Metal Alchemist gibi hissettiğim yerler de oldu, Demon Slayer ilk sezonki hikayesi gibi yerlerde. Yani kaliteli bir işleniş söz konusu. Ama işte anime tam anlamıyla bitmedi. Üçüncü sezonuyla biteceğini umut ediyorum. Fakat şunu da belirteyim, bitmese bile şuan gidin 2 sezondan oluşan 7 bölümü izleyin derim. Çünkü hikaye yeterli, aksiyonu şahane. Animasyon kalitesi mükemmel ötesi. Ben böyle çizimler görmedim abi, buram buram emek kokuyor. Emeğin karşılığını da çizerler, mükemmel vermiş. Evet, yer yer Çin animesinin ilginç surat ifadelerine maruz kalıyoruz lakin bunu göz arda edebiliriz. 7.bölümde bence tarihin en iyi animasyon sekanslarından biri var. (benim için birincisi.) Bunun yanı sıra her bölümde müthiş ötesi çizimler ve çok sağlam aksiyon koreografileri sizleri bekliyor. Çeviren arkadaşlara da ayrı teşekkürlerimi ileteyim, çünkü Asya’dan çıkan animeleri Türkçe izlemek zor oluyor. 
     

    Şimdi sıra geldi öve öve bitirmediğim ama neden 10 vermediğimin de cevaplarını vermeye. Dediğim gibi Çinli stüdyoların zaten belirli kafada değişiklikleri bize eksi olarak yansıyor. Bunlardan biri de sanki komedi animenin şartıymış gibi davranmaları. Bazıları kısımlar güldürse de (özellikle Ördek reis çok iyi) bazıları ne gerek var dedirtiyor. Keza animenin dünyası mükemmel çizildiği için bizi bol bol, boş ekran izletmeye mahkum bırakmışlar. İzlemek keyifli ama gerek yok bu hamlelere. Hikaye çok ilgimi çekse de korkuyorum, “ya bitmese diye.” Hikaye bitmeden izlememe (ben normalde animeleri sezon sezon takip etmem hikaye biter öyle başlarım) rağmen bu kadar bayılıp 9 verdim. Çünkü belirli şekilde hikayeler ilerliyor, o yüzden izlettiriyor sezonlar kendini. Animenin en büyük eksisi dünyasının sınırlarını izleyiciye bir türlü aktaramaması. Hani kim en güçlü, kim sınırları belirliyor çözemiyorsun. Sürekli çok güçlü kişiler hikayeye eklenip animenin sınırlarını genişletiyor. Çizgi yok yani. Bu gibi minör sıkıntılar yüzünden 10 vermedim.

    Neyse animeyi yeterince övdüğümü ve sizlere zorla izletmeye çalıştığımın farkındayım. Lakin gerçekten bu animenin, bizlerin sesine ihtiyacı var. Kulaktan kulağa yayılıp izlenmesini isterim. Çünkü Sektörün sözde standartlaşmış ve doyuma ulaşmış kareografi ve animasyon çıtasını, kendine has çizimleriyle çok yukarı taşıyor. Bu yüzden elimi taşın altına koyup animeyle ilgilenenlere sesimi duyurmaya çalışıyorum. Umarım birazcık da olsa başarılı olmuşumdur. Hepinize sağlıklı ve kaliteli animeli günler diliyorum. (fotoğraflara da animenin kavga kısımları hakkında pek yer vermedim spoiler olmasın diye. Ama Youtube’den bakıp 1-2 dakikalık herhangi bir dövüşten bile deli gibi keyif alacağınızı görebilirsiniz :)) 
     

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan