• Nisan 25, 2018

    Yönetmen: Keizo Kusakawa
    Stüdyo: Diomedea
    Tür: Romantizm, Müzik, Ecchi
    Yapım Yılı: 2017
    Bölüm Sayısı: 12
    Anime Puanı: 10/5


    Ortaokuldan beri müziğe bir tutkum olmasının yanı sıra daha önce Sakamichi no Apollon, Nodame Cantabile, Shigatsu wa Kimi no Uso tarzı romantizmi müzik ile birleştirip etkili bir şekilde karşımıza sunan animelerin olması beni bu animeye bir şans vermeye itti. Yazının başında şunu belirtmek isterim ki bitirdiğimde izlemesem de olurmuş dedim. Bu arada, anime 2005 yapımı Suzuka adlı animenin bir nevi devamı çünkü ana karakter Fuuka Akitsuki, Suzuka ve Yamato Akitsuki'nin çocuğu. İsterseniz incelememize başlayalım.

    Hikaye, Yuu Haruna adında bir lise öğrencisinin çeşitli sebeplerden dolayı ablalarının yanına Tokyo'ya taşınmasıyla başlıyor. Burada bulunan bir okula transfer olan Yuu, Tokyo'da gezerken Fuuka Akitsuki ile çarpışır. Yanlış anlaşılmalar yüzünden Fuuka hem Yuu'nun telefonunu kırar hem de tokadı patlatır. Bu olay üzerine okula başlayan telefon bağımlısı ve insan ilişkilerinde zayıf Yuu aslında Fuuka ile aynı okula gittiklerini öğrenir. Türlü olayların sonunda Fuuka ile yakınlaşan Yuu, Fuuka'ya müziğe başlamasını önermesiyle beraber bir grup kurmaya karar verirler. 


    Öncelikle bu tarz animeler yaratmak için gereken malzemeleri söylemek isterim: Bir grup genç, bir tutam güzel ve ana erkek karakterden hoşlanan kız (dikkat edin eğer çok eklerseniz tadı kaçar), çocukluk arkadaşı kız ve tabi ki de sahilde yaz tatilinde çalışılacak bir yer. Anladığım kadarıyla bunları birleştirince bu tarz animeleri oluşturmuş oluyoruz. Tabi Fuuka'da bu saydıklarımdan bir tık fazlası mevcut. Yeterli mi? Bana sorarsanız kesinlikle değil! Romantizm klasmanında farklı, ilgi çekici bir yapıt yaratmak zor, bunun farkındayım çünkü konu akışı olarak kısıtlı bir tür gözümde. Yine de daha çok çabalamaları gerekiyor.

    Çizimler konusunda anime başarıyı yakalamış. Karakterlerin, özellikle kız karakterlerin çizimleri sevimli olmuş. Bunun dışında mekan çizimlerindeki seviye yeterli olmakla birlikte etraftaki eşyalarında çizimlerine dikkat etmişler ama en çok beğendiğim nokta enstrümanların çizimleri. Gerçekten ayrı bir seviyede, kendini belli edecek şekilde çizilmiş. 


    Konuya gelecek olursak; klasik okul romantizmine biraz müzik biraz da ecchi ekleyip sunmuşlar. Müziğin içinde bulunması başlarda biraz ümit verse de pek yer verildiğini söylemek güç ve klasik müziğin bu tarz yapıtlarda yarattığı etkiyi modern türevleri ne yazık ki yaratamamış. Konu akışı ise animedeki en sıkıntılı noktalardan biri benim gözümde. Neden derseniz, çok hızlı ilerliyor. Her şey yüzeysel geçilmekle birlikte ne müzik konusunda ne de iş bulmada bir problem yaşanılmıyor neredeyse. Yani anlayacağınız müzik etkili olsun diye değil, sadece konuyu açsın diye konulmuş (oysaki neredeyse aynı durumda olan Nodame'ı iyi yerlere getirmişti.) Keşke bölüm sayısı arttırılıp konu dallandırılarak tatmin seviyesi daha yüksek bir anime sunsalarmış. Bununla birlikte aşk üçgeni, dörtgeni derken geometriyle biraz heyecan katmaya çalışmışlar animeye. Burada üst düzey olmamakla birlikte az biraz bir başarı yakalamışlar. Bütün seçenekler size kendini sevdiriyor, seçim yapmanızı zorlaştırıp kaybeden için üzülmenizi sağlıyor. 


    Karakterler açısından da eksiklikleri bulunan animenin bu konudaki en büyük sıkıntısı az miktarda karakter bulundurması. Bulunan karakterlerin birçoğu da animeye yüzeysel, pek fazla değinilmeden, olaylardan uzak bir şekilde yerleştirilmiş. Hele o örnek aldıkları grup çok soru işareti barındırıyor. Bahsedilip bırakılmış neredeyse. Fuuka için ise en sevdiğim karakter demek yanlış olmaz. Tatlı ve enerjik hareketleriyle animeye renk katmış. Telefon bağımlısı Yuu içinse anime boyunca önüne gelen her kızdan (zaten az sayıda var) çekirge misali etkileniyor. Biraz sinir bozucu buldum, bir ayarı olmalı insanın. Nachi-senpai için ise artık kendisine karşı dürüst olmasını, olduğu gibi kabullenmesini isterim.

    Özetle çizimleri başarılı ama konu akışı başta olmak üzere diğer kısımlarda çok fazla hata var. Müzik ve ecchi türlerinin eklenmesiyle birlikte sıradanlıktan kıl payı kurtulmuş anime. Hatta tam da kurtulamamış. Bu arada ecchi animenin çoğu yerinde bulunmuyor, bazı yerlerde de rahatsız edici seviyede olduğunu düşünmüyorum. Keşke müziğe yoğunlaşıp daha derin, olaylı bir anime yapsalarmış. Önerir misin diye sorarsanız, hayır ama ilginizi çektiyse merak uyandırdıysa bir göz atmakta özgürsünüz. Yine de ben keşke atmasaydım diyorum. 

    0 comments

  • Copyright © 2013 - Nisekoi - All Right Reserved

    ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan